Maracana

Maracana är en legendarisk fotbollsarena som är världsberömd i fotbollskretsar. Genom åren har den stått värd för två världsmästerskap i fotboll och 2016 kommer invigningsceremonin och avslutningsceremonin av OS i Rio arrangeras på Maracana. Däremellan kommer arenan husera flera fotbollsmatcher.

En gång i tiden var Maracana den största fotbollsarenan i världen, i dag tillhör den fortfarande arenagiganterna med en publikkapacitet på 78 838 personer. Fotbollsarenan har en lång historia som sträcker sig tillbaka till 1950 då stadion invigdes bara några dagar innan VM i Brasilien började. Det var inför detta mästerskap som Maracana byggts och det var också här mästerskapets viktigaste matcher kom att avgöras. Finalen mellan Brasilien och Uruguay följdes av en rekordstor publik på 199 854 personer, ett publikrekord som står sig än i dag.

När Brasilien blev värdland för fotbolls-VM 2014 var Maracana en given arena. Man rustade upp stadion och höll återigen VM-finalen på Maracana. Denna gång inför en betydligt mindre publik på 74 738 personer. Säkerhetsskäl är en av de stora anledningarna till att arenan numer har en betydligt mindre publikkapacitet än tidigare. Efter en fatal olycka 1992 har antalet publikplatser minskat i ett antal omgångar.

Till vardags är stadion hemmaarena åt fotbollsklubbarna Flamengo och Fluminese och ibland arrangeras även andra typer av event på arenan. Som kuriosa kan nämnas att nästan alla läktarplatser numer är under tak till skillnad från när arenan byggdes.

När Rio arrangerar sommar-OS 2016 kommer OS-invigningen och avslutningen hållas på Maracana. Här kommer också en del matcher i fotbollsturneringarna hållas. När OS är över är det dags för Paralympics som också kommer invigas och avslutas på stadion.