Maracanazinho

Alldeles intill fotbollsstadion Maracana ligger volleybollarenan Maracanazinho som kommer husera tävlingarna i volleyboll under Rio-OS.

Maracanazinho är rund till utseendet och liknar därmed Maracana som dock är mer oval. Maracanazinho invigdes 1954 och har sedan dess renoverats i olika omgångar, senast 2007 då arenan användes under Pan American Games.

Första stora evenemanget på arenan var VM i Basket 1954 då USA spelade hem mästerskapstiteln till hemmapublikens besvikelse. 1963 var Brasilien än en gång värd för Basket-VM och Maracanazinho stod redo för ännu ett mästerskap. Denna gång gick det hela vägen för det brasilianska landslaget som försvarade sitt VM-guld och blev världsmästare på hemmaplan.

1990 var det återigen mästerskapsdags på arenan, denna gång herrarnas VM i Volleyboll som vanns av Italien. Det har också spelats en del konserter på Maracanazinho. Jackson Five, The Police, Metallica och Iron Maiden är några av banden som uppträtt på arenan.

2016 är det dags för ett nytt stort evenemang på Maracanazinho då OS-tävlingarna i volleyboll spelas på arenan. En vollebollplan mäter 18 m i längd och 9 m i bredd med ett nät på mitten. För damerna är nätet 2,24 m högt och för herrarna är det 2,43 m högt. Ungefär 11 800 åskådare kommer kunna följa tävlingarna på plats i arenan.