Bågskytte i sommar-OS - odds, datum, schema, program, svenska truppen, fakta

Bågskytte

Bågskytte är en sport som har utövats sedan medeltiden och har sin grund långt tillbaka i tiden när man använde pil och båge för att jaga. Bågskytte har varit med på OS-programmet från och till genom åren och introducerades redan i Paris-OS 1900, men blev ett permanent inslag i tävlingsprogrammet först under sommarspelen i München 1972.

Antalet tävlande är 128 herrar och 128 damer där varje land får ha maximalt sex deltagare i sporten.

Sverige har en blygsam medaljskörd när det gäller bågskytte i Sommar-OS genom tiderna. Totalt har Sverige skrapat ihop två silvermedaljer. Dessa två medaljer togs av Gunnar Jervill i München 1972, när sporten gjorde comeback efter 52 års frånvaro, och den andra silvermedaljen vanns av Magnus Petersson i Atlanta 1996.

Bågskyttetävlingarna i Rio

I Rio kommer tävlingarna i bågskytte avgöras på arenan Sambódromo som annars är skådeplats för bland annat den kända Rio-karnevalen. Endast en svensk kommer vara på plats för att tävla om medaljerna, det är Christine Bjerendal som även tävlade i sommarspelen i London 2012 där hon blev 33:a.

Tävlingarna i bågskytte avgörs mellan den 6-12 augusti.

Reglerna i bågskytte

Reglerna i bågskytte är enkla. Det gäller helt enkelt att träffa så nära mitten som möjligt på en rund tavla som är 122 cm diameter stor och på avståndet 70 meter. Måltavlan är indelad i ringar och ju närmare man träffar mitten desto mer poäng får man. Träffar man dock den innersta ringen får man inga extra poäng utan denna används för att avgöra vem som vinner om båda skyttarna, eller lagen, får lika många poäng.

Utrustningen som används i bågskytte är i dag väldigt avancerad. Det skiljer sig väldigt mycket från materialet som man använde när sporten gjorde entré i Sommar-OS i Paris 1900. Ett exempel på de högteknologiska framstegen inom sporten är att dagens bågsträng är tillverkat av polyetenfibrer som är starkare än stål.