Bordtennis i sommar-OS - odds, datum, schema, program, svenska truppen, fakta

Bordtennis

Bordtennis, eller pingis som det också heter, är en racketsport som spelas antingen individuellt eller i par. Sporten infördes på OS-programmet i Seoul-OS 1988.

Sporten sägs ha uppkommit antingen i Indien eller Storbritannien under 1800-talet. Regelboken kom till under 1875 vilket är en milstolpe för sporten. Efter att den karaktäristiska celluloidbollen började användas kallades sporten för ping pong, med tanke på ljudet som uppkommer när bollen slår i bordet. Idag har sporten sitt starkaste fäste i Kina som också dominerar sporten i de stora eventen som VM och OS.

Bordet som används i bordtennis ska vara grönt eller blått med vita linjer. Linjerna löper längs med kanterna runt bordet samt med en en linje som delar bordet på längden. Bordet delas även på mitten längs med kortsidan med ett nät som är 15,15 cm högt.

Till skillnad från andra racketsporter spelas bordtennis, som det låter, på ett bord. Spelarna står på vardera ände av bordet och ska helt enkelt slå bollen över nätet till motståndarens sida, svårare än så är det egentligen inte. Men som i många andra sporter så finns det många regler att ta hänsyn till.

Utrustning

Racketen som används är gjorda av trä med en gummibeläggning på vardera sida. Bollen som används i sporten är gjord av celluloid och är ihålig. Bollen ska ha en diameter av 40 mm och väga 2,7 gram. Gummiytan på racketen gör att spelarna kan skruva bollen, relativt enkelt, och på så vis förhindra en lyckosam retur från motspelaren.

Så spelas bordtennis

När man servar i bordtennis ska bollen först träffa bordet på din planhalva och sedan gå över nätet för att träffa motståndarens planhalva, som går diagonalt med din. Därefter gäller det helt enkelt att slå bollen över nät till motståndarens sida av bordet, men då får bollen inte nudda din planhalva. När din motståndare slår bollen över nät så får den dock träffas din planhalva innan bollen returneras, det är dock även tillåtet att returnera bollen utan att den studsar på din sida av bordet. Studsar bollen två gånger på din sida av bordet, efter att din motståndare har returnerat bollen eller servat, så får din motståndare poäng.

Bordtennis i OS-sammanhang

Kina har hittills dominerat totalt i bordtennis i OS-sammanhang. Sedan sporten blev en olympisk gren 1988 har 24 av 28 möjliga guldmedaljer vunnits av Kina. Tvåa i medaljligan ligger Sydkorea som vunnit tre guld och trea ligger Sverige med ett guld. Det svenska guldet spelades hem av Jan-Ove Waldner sommaren 1992 i Barcelona.