Boxning i sommar-OS - odds, datum, schema, program, svenska truppen, fakta

Boxning

Boxning har varit en del av de moderna olympiska spelen sedan OS i St Louis 1904. Den moderna formen av boxning utformades under 1867 men faktum är att boxning har utövats längre tillbaka i tiden än så. Sporten kan härledas flera tusen år tillbaka i tiden och och var också med i de antika olympiska spelen. Sporten har förändrats mycket genom åren och under slutet av 1800-talet skedde en av de stora förändringarna när man införde boxningshandskarna.

Sedan Sommar-OS i London 2012 tillåts damer att tävla i boxning. Av de 13 grenar som det kommer att tävlas i är tre  tilldelade damerna. Herrarnas gren fjädervikt försvann från programmet i samband med damernas inträde i sporten.

Laurell till Rio 2016

Endast Anna Laurell Nash är uttagen att tävla för Sverige i boxning i Rio 2016. Hon gör sitt andra OS och tävlar i mellanviktsklassen.

Boxningstävlingarna äger rum mellan den 6-21 augusti i Riocentro i paviljong 6.

Så avgörs OS-grenarna i boxning

I boxning tävlar man en mot en och då är det vinna eller försvinna som gäller. Det betyder att vinnaren av en match möter vinnaren av en annan match och förloraren är ute ur turneringen. Så håller det på tills endast två boxare är kvar och som möts i den slutgiltiga finalen. I Sommar-OS så delas fyra medaljer ut i varje boxningsgren, guld till vinnaren, silver till tvåan och brons till de som förlorar semifinalerna.

Sverige väntar fortfarande på ett OS-guld

Boxning har inte direkt varit en av Sveriges paradgrenar  i olympiska sammanhang på senare år. Än så länge har de Svenska atleterna tagit 11 medaljer varav fem är silver och sex är brons. Det innebär att vi fortfarande väntar på en guldmedalj i boxning. Senast Sverige tog en OS-medalj i sporten var i Seoul-OS 1988 och då var det George Cramne som gav Sverige en bronsmedalj i lättvikt 60 kg.