Fotboll i sommar-OS - odds, datum, schema, program, svenska truppen, fakta

Fotboll

Herrarnas fotbollsturnering i Sommar-OS har varit med på programmet sedan 1900 i Paris, med endast ett undantag för OS i Los Angeles 1932. Damturneringen tillkom så sent som 1996 i Atlanta-OS och intresset för damfotbollen bara växer i popularitet med åren vilket inte minst märktes i Fotbolls-VM 2014.

Herrarnas fotbollsturnering

Herrarnas fotbollsturnering klassas sedan 1992 som en U-23 turnering. Det innebär att länderna har ett begränsat antal spelare att tillgå och inte får ta med de äldre mer etablerade spelarna. Dock är det tillåtet att ta med tre spelare i truppen som är av äldre karaktär än de U-23 spelarna som max får vara 23 år.

Herrarnas fotbollsturneringen i OS håller därmed inte samma dignitet och status som exempelvis Fotbolls-EM eller Fotboll-VM. Dock kommer vi att få se spännande lag med unga lovande talanger.

I herrturneringen är det totalt 16 lag som deltar och turneringen kommer att spelas mellan den 4:augusti och 20:e augusti.

Herrarnas turnering med tabeller, spelschema odds mm > 

Damernas fotbollsturnering

På damsidan är håller dock denna turnering en helt annan status. Här kommer alla de stora nationerna att vara med i turneringen och mönstra sina bästa lag, oavsett ålder. Och genom tredjeplatsen i Fotbolls-VM 2011 så har även Sveriges damer kvalat sig till OS-turneringen. Sverige räknas som ett av de bättre lagen i världen och på fredag den 19 augusti ska man även spela i finalen mot Tyskland. Matchen spelas 22:30 svensk tid.

I turneringen kommer 12 lag att ta plats och den första matchen kommer att spelas redan den 3:e augusti och finalen kommer att avgöras den 19:e augusti.

Damernas turnering med tabeller, spelschema odds mm >

Historia

Fotbollen blev modern 1863 då det brittiska fotbollförbundet grundades. Men sporten är självklart mycket äldre än så, dess historia kan härledas ända tillbaka till antiken då både greker och romare spelade ett spel som liknade fotboll. Även i Kina spelades fotboll vid denna tid. På 1300-talet och 1400-talet spelade man fotboll i England men de brittiska kungarna ville förbjuda sporten eftersom de tyckte den vara alltför brutal. Fotboll gjorde entré på det olympiska programmet året 1900. Damerna kom in 1996. Herrturneringen är öppen för herrar under 23 år men varje lag får ha med tre överåriga spelare. På damsidan finns inga sådana regler.