Golf i sommar-OS - odds, datum, schema, program, svenska truppen, fakta

Golf

Golf har inte varit med på OS-programmet sedan 1904 men efter 112 års frånvaro så är golfen återigen en del av de olympiska sommarspelen från och med Rio-OS 2016.

Två medaljevent i sommar-OS

I sommar-OS kommer två medaljevent att finnas med på programmet, en för herrar och en för damer.

120 tävlandes i de två medaljeventen

De två tävlingarna kommer att bestå av en 72 håls slagtävling utan kvalgräns med ett startfält på 60 deltagare i både herrarna och damernas event. Varje nation får som mest skicka fyra deltagande vardera till varje tävling och de 15 främsta på världsrankingen är automatiskt kvalade till OS.

Inte bara OS-medaljer på spel

Medaljer ges till de tre som får lägst resultat i varje tävling och om två eller fler hamnar på samma resultat är det särspel som avgör vilka som får medaljer. Vinnaren i både damernas och herrarna tävlingen blir automatiskt kvalificerade till alla majors under nästkommande år

Golfsporten har funnit med på OS-programmet tidigare

Golf var en del av OS-programmet redan i Paris-OS 1900 med ett medaljevent för både damer och herrar. Fyra år senare var golf också med på programmet i Saint Louis 1904 men med endast en tävling för herrarna. Efter det så plockades golftävlingarna bort från de olympiska sommarspelen och har inte återkommit sedan dess.

I de två olympiska sommarspelen så är det bara tre nationer som tagit medalj; USA, Kanada och Storbritannien. USA leder medaljligan överlägset och har tagit hem 10 av 13 medaljer.

Golf blir återigen en del av OS

Med bakgrund av att golf har växt i popularitet i stora delar av världen så röstade den Internationella Olympiska Kommittén år 2009 att man skulle återinföra golf på tävlingsprogrammet. Då OS i London 2012 låg för nära i tiden så beslutade man att istället återinföra sporten först i Rio 2016 och sedan i Tokyo 2020, dock kan vi räkna med att golfsporten kommer att vara ett återkommande inslag i de olympiska spelen.