Handboll i sommar-OS - odds, datum, schema, program, svenska truppen, fakta

Handboll

I Tokyo-OS 2021 kommer handboll att pågå mellan den 25/7 och 9/8 med totalt två turneringar på programmet, en för damer och en för herrar. Arenan där matcherna i handboll kommer att spelas

är Yoyogi National Gymnasium.

Odds på handboll i OS 2020/2021

Just nu finns det inga odds på handboll i OS 2020.

Här hittar du odds på Sommar-OS hos Unibet

Program och datum i Tokyo-OS

Datumen och det kompletta OS-programmet för handboll i Tokyo-OS 2021 hittar du nedan.

Här kommer vi publicera hela programmet för alla grenarna i handboll.

Tv-tider i sommar-OS 2021

Här kommer vi publicera tv-tiderna för handboll.

Medaljer och resultat

Här kommer vi att publicera alla medaljörer i handboll.

Sveriges OS-trupp i handboll

SOK har tagit ut både ett damlag och herrlag i handboll.

Om handboll

Handbollssporten utvecklades i Skandinavien och Tyskland i början av 1900-talet. Sporten introducerades på det olympiska programmet vid Berlin-OS 1936 i en form av handboll som spelades på en gräsplan utomhus. Utomhushandboll blev dock inte ett återkommande inslag i OS.

Genom åren så tappade utomhushandboll mark mot handboll inomhus, som tog över helt under 60- och 70-talet. Inomhushandboll gjorde OS-debut i München 1972 med en herrturnering som Jugoslavien vann. Handboll inomhus har sedan dess varit ett återkommande och mycket uppskattat inslag i Sommar-OS. I Montreal-OS 1976, mästerskapet efter introduktionen, så infördes även damernas turnering på OS-programmet.

Kort om hur handboll går till

Handboll är en inomhussport som spelas på en 40 meter lång och 20 meter bred plan. Varje lag består av 14 spelare men det endast tillåtet att ha 7 spelare på plan åt gången. Spelarna passar en boll mellan varandra för att ta sig förbi sin motståndare och för att komma till avslut mot målet. Lagen kan när som helst byta ut en spelare från planen mot en som sitter på bänken, därmed har lagen allt som oftast spelare som är specialiserade på offensiva och/eller defensiva uppgifter.

Handboll är en fartfylld sport och det är inte allt för sällan som man får se böljande matcher där lagen tar poäng till höger och vänster.