Handboll i sommar-OS - odds, datum, schema, program, svenska truppen, fakta

Handboll

Handbollssporten utvecklades i Skandinavien och Tyskland i början av 1900-talet. Sporten introducerades på det olympiska programmet vid Berlin-OS 1936 i en form av handboll som spelades på en gräsplan utomhus. Utomhushandboll blev dock inte ett återkommande inslag i OS.

Genom åren så tappade utomhushandboll mark mot handboll inomhus, som tog över helt under 60- och 70-talet. Inomhushandboll gjorde OS-debut i München 1972 med en herrturnering som Jugoslavien vann. Handboll inomhus har sedan dess varit ett återkommande och mycket uppskattat inslag i Sommar-OS. I Montreal-OS 1976, mästerskapet efter introduktionen, så infördes även damernas turnering på OS-programmet.

Läs mer om turneringeringarna

Om damernas handbollsturnering med tabeller, spelschema, odds mm >

Om herrarnas handbollsturnering med tabeller, spelschema, odds mm >

Kort om hur handboll går till

Handboll är en inomhussport som spelas på en 40 meter lång och 20 meter bred plan. Varje lag består av 14 spelare men det endast tillåtet att ha 7 spelare på plan åt gången. Spelarna passar en boll mellan varandra för att ta sig förbi sin motståndare och för att komma till avslut mot målet. Lagen kan när som helst byta ut en spelare från planen mot en som sitter på bänken, därmed har lagen allt som oftast spelare som är specialiserade på offensiva och/eller defensiva uppgifter.

Handboll är en fartfylld sport och det är inte allt för sällan som man får se böljande matcher där lagen tar poäng till höger och vänster.

Sveriges framgångar i Sommar-OS

Sverige var under ”guldåren”, på 1990-talet och i början av 2000-talet, en mycket framstående handbollsnation. Trots det har det inte blivit någon guldmedalj för Sverige i Sommar-OS, även fast att herrarna har varit i fyra OS-finaler. Sverige har därmed tagit fyra silvermedaljer i OS.