Judo i sommar-OS - odds, datum, schema, program, svenska truppen, fakta

Judo

Judo är en japansk kampsport som från olika jujutsustilar utvecklades till en egen sport i slutet på 1800-talet. Därmed var det inte helt oväntat att sporten infördes i Tokyo-OS 1964. Judo har funnit med på OS-programmet sedan dess, med undantag för Barcelona-OS 1992 och Mexiko-OS 1968. Till en början var det en OS-sport endast för herrar men 1988 tilläts även damerna att delta i judo.

I Sommar-OS kommer judo-tävlingarna att bestå av sju grenar och viktklasser vilket ger totalt 14 grenar och medaljtävlingar. Dock kommer fyra medaljer att delas ut per gren två brons, ett silver och ett guld, något som skiljer sig från andra OS-grenar.

Så går OS-tävlingarna i judo till

I judo tävlar två motståndare under fem minuter och ska med hjälp av olika grepp och kast ta så många poäng som möjligt. Det är därmed inte tillåtet att använda slag och sparkar i denna OS-sport. Mattan som de två motståndarna tävlar på är 14 x 14 meter och innan en match sätts igång så måste de båda tävlandes buga för varandra. Något de även måste göra innan matchen är över och innan de lämnar mattan.

För att avgöra vilka som vinner de två bronsmedaljerna så kommer de fyra som förlorar sina kvartsfinaler att tävla vidare mot varandra. De två som tar sig vidare därifrån kommer senare att möta förlorarna i semifinalerna för att sedan avgöra vilka två som tar bronsmedaljerna i tävlingen.