Konstsim

Konstsim utvecklades i Kanada i slutet av 1920-talet. Sporten gjorde OS-debut 1984 i Los Angeles vilket innebär att Rio-OS 2016 blir det nionde OS:et som sporten är med på programmet. Konstsim var dock med som en uppvisningsgren i OS-sammanhang mellan 1948 och 1968. Så helt obekant var inte konstsim när den slutligen fick ta plats på listan över OS-sporter i Los Angeles 1984.

När konstsim infördes på OS-programmet såg grenarna en aning annorlunda ut, jämför med dagens OS-grenar. Till en början tävlade man i de två grenarna par och solo. Men sedan Sydney-OS 2000 ingår endast lag och par-grenarna i konstsim. I Sommar-OS är det endast damer som tillåts att tävla i de två grenarna i konstsim.

På engelska heter sporten ”Synchronised Swimming” direktöversatt blir det ”synkroniserad simning” på svenska, vilket är en bra beskrivning av sporten. Det gäller helt enkelt för de tävlande, oavsett om det är i par eller i lag, att utföra ett program genom att göra rörelser som är synkroniserade med alla deltagare.

Rio 2016

Konstsim är en av grenarna på programmet i sommarspelen i Rio 2016. Tävlingen kommer hållas på Maria Lenk Aquatics Centre mellan den 14-19 augusti. Sverige har inga deltagare i tävlingen.

Konstsim i par – så går det till

I par-grenen så sker tävlingen i två moment. Paren ska dels utföra ett tekniskt program och sen ett fritt program. Precis som exempelvis simhopp är även konstsim en bedömningssport, med en jury som bedömer simmarnas program och hur väl det är utfört.

När båda programmen är avklarade räknas poängen samman och på så vis avgörs vilka par som går vidare till finalen. I finalen så är det bara ett fritt program, men poängen från det tekniska programmet som utförts tidigare räknas med i resultatet.

Liknande regler för lag och par-grenarna

I lag-grenen består varje lag av åtta tävlande som utför samma moment som paren, nämligen ett tekniskt program och ett fritt program. Skillnaden är att de aldrig simmar någon final utan tävlingen avgörs efter lagens prestationer i dessa två moment istället.

Juryn avgör grenarna

Vad är det då juryn bedömer i konstsim? Det är ett flertal olika saker, alltifrån hur avancerat programmet är, hur bra koreografin är till hur väl synkroniserade simmarna är när de utför programmet.

Framgångsrika OS-nationer i konstsim

Fram till OS 2000 dominerade USA, Kanada och Japan sporten, därefter slog sig Ryssland in på medaljplaceringarna och tog guld i både par och team-grenarna. Andra nationer som simmat sig till medaljer är Frankrike i Sydney-OS 2000 samt Spanien i Peking-OS 2008.

Ryssland har försvarat sina guld sedan dess och har därmed gått om USA i antalet guldmedaljer i sporten. Dock är det Japan som leder medaljligan och har tagit flest medaljer totalt, 12 stycken.