Ridsport i sommar-OS - odds, datum, schema, program, svenska truppen, fakta

Ridsport

Ridsporten introducerades för första gången i Sommar-OS 1900 i Paris. Därefter gick det två mästerskap tills sporten var tillbaka på programmet igen vid Stockholm-OS 1912 och har varit med sedan dess. Till en början var det endast manliga militära kavalleriofficerare som fick delta i denna OS-sport. Detta kom att ändras vid Helsingfors-OS 1952 där även damerna fick delta i denna sport.

Rio 2016

I Rio 2016 kommer Sverige ställa upp med lag i hoppning, fälttävlan och dressyr. Två svenska ryttare kommer även tävla individuellt i dressyr.

Tävlingarna avgörs på Olympic Equestrian Centre mellan den 6-19 augusti.

Det svenska dressyrlaget består av: Juliette Ramel, Patrik Kittel, Therese Nilshagen och Tinne Vilhemson Silvfén.

Svenska laget i fälttävlan består av: Sara Algotsson, Anna Nilsson, Frida Andersén, Ludwig Svennerstål och reserven Linda Algotsson.

Det svenska hopplaget består av: Rolf-Göran Bengtsson, Henrik von Eckermann, Malin Baryard och Peder Fredricsson.

I den individuella dressyrtävlingen kommer Tinne Vilhelmson Silfvén och Patrik Kittel delta.

Ridsporten har totalt sex grenar i Sommar-OS

I Sommar-OS ingår disciplinerna dressyr, banhoppning och fälttävlan i ridsporten. Varje disciplin är i sin tur indelad i två lag och individuella grenar vilket innebär att risporten har totalt sex grenar som det tävlas i. Till skillnad från de flesta andra sporterna är inte grenarna i ridsporten indelad på kön. Därmed så tävlar damerna och herrarna direkt mot varandra på lika villkor.

Dressyr

I dressyr ska hästen och ryttaren tillsammans utföra ett program med rörelser som sedan kommer att bedömas av en jury, bestående av sju domare, som delar ut poäng beroende på hur väl programmet genomfördes.

Banhoppning

I banhoppning ska ryttaren och hästen ta sig förbi en antal hinder i en given ordning. Hur man gör detta och vilken väg man tar mellan hindren är upp till ryttaren. Det gäller helt enkelt att vara snabbast genom banan och riva så få hinder som möjligt. Varje hinder man river ger extra sekunder på sin totala tid.

Fälttävlan

Den sista disciplinen inom ridsporten är fälttävlan som där de båda disciplinerna dressyr och banhoppning ingår samt en terrängritt. I terrängritt ska ekipagen ta sig förbi 45 hinder som är utplacerad på en bana i varierad terräng. Poängen man får i dressyr, 0 till 10, räknas om till straffpoäng. Gör man något fel i en gren så kommer dessa att räknas om till straffpoäng som adderas och räknas samman för att slutligen ha en vinnare. Fälttävlan är med andra ord en mycket krävande sport för både hästen och ryttaren.