Rodd i sommar-OS - odds, datum, schema, program, svenska truppen, fakta

Rodd

Rodd är en av de äldre sporterna i Sommar-OS och var till och med aktuell inför det första moderna OS-spelen i Aten 1896. Sportens medverkan 1896 blev dock avblåst på grund av vädret. Därmed gjorde roddsporten sin debut på riktigt i det följande mästerskapet i Paris 1900 och har sedan dessa varit en del av OS-programmet. Som många andra sporter i OS så var det endast herrarna som fick delta i grenarna till en början och det dröjde ända till 1976 innan damerna fick delta i rodd i Sommar-OS.

I Sommar-OS kommer totalt 14 olika grenar och medaljtävlingar att ingå på programmet. Roddbåtarna som man tävlar med i dessa grenar kommer då att bestå av en, två, fyra eller åtta roddare samt att man i vissa grenar även har en styrman.

En roddtävling i OS är beroende av hur många som deltar

I klasserna singelsculler, dubbelsculler samt fyrsculler så har varje roddare i båten två åror var att ta fart med. Men i de övriga klasserna så används endast en åra per person i båten.

Upplägget i OS ser lite olika ut helt beroende på hur många som deltar i respektive gren. Gemensamt är dock att ett lopp består av sex båtar som tävlar parallellt och att distansen är 2000 meter, både för damer och herrar.

En roddtävling i OS är uppdelad i heat med sex båtar i varje heat. Distansen är 2000 meter både för damer och herrar. Upplägget är beroende på hur många båtar som deltar i respektive gren. Gemensamt är dock att de båtar som inte tar sig vidare från de inledande heaten fortfarande får var med och tävla om platserna till en semifinal eller final, vilket är beroende på hur många båtar som deltar.