Rugby i sommar-OS - odds, datum, schema, program, svenska truppen, fakta

Rugby (sjumannarugby)

Rugby är återigen tillbaka på programmet, som sjumannarugby, i Rio-OS 2016 efter en över 90 år lång väntan sedan sporten uteslöts efter Paris-OS 1924.

Rugby är en sport som utvecklades i England under 1800 och det sägs att idén till rugby uppkom när en student på skolan, med samma namn, tog en fotboll med händerna och sprang in med bollen i mål. Rugbyreglerna utvecklades under mitten av 1800-talet och sporten växte så snabbt i popularitet att den fick en plats på programmet redan i Paris-OS 1900.

Rugby tappade sedan sin plats om en OS-sport efter Paris-OS 1924 och trots flera försök att återigen göra rugby till en olympisk gren så dröjde det till 2009 innan den internationella olympiska kommitén beslutade sig för att rugby skulle finnas med på OS-programmet igen.

Det har varit stora splittringar inom rugbysporten under åren, speciellt i England. Organisationen Rugby Union bildades till en början men ett missnöje grodde och år 1895 bröt sig flera klubbar ur och bildade vad som i dag kallas för Rugby League. Rugby League utvecklade sedan sitt eget regelverk och idag skiljer sig de två rugbyvarianterna så pass mycket att de nästan är två olika sporter.

I OS-sammanhang är det regelverket från Rugby Union som har tillämpats, med 15-mannalag. När rugby nu återintroduceras så är det återigen Rugby Union-regelverket som gäller men med mindre lag om sju spelare, så kallad sjumannarugby.

Sjumannarugby i Rio

Både damer och herrar kommer tävla i sjumannarugby i Rio. Tävlingarna hålls på Deodoro Stadium mellan den 5-21 augusti. Totalt har 24 lag tagits ut, 12 damlag och 12 herrlag. Först kommer lagen spela gruppspelsmatcher och de bästa lagen där går vidare till utslagsspel.

Herrarnas turnering:

Pool A: Fiji, USA, Argentina, Brasilien
Pool B: Sydafrika, Australien, Frankrike, Spanien
Pool C: Nya Zeeland, Storbritannien, Kenya, Japan

Damernas turnering:

Pool A: Australien, USA, Fiji, Colombia
Pool B: Nya Zeeland, Frankrike, Spanien, Kenya
Pool C: Kanada, Storbritannien, Brasilien, Japan

Sverige deltar inte med något rugbylag i Rio.