Segling i sommar-OS - odds, datum, schema, program, svenska truppen, fakta

Segling

Första gången som segling gjorde entré i Sommar-OS var redan i Paris-OS 1900. Redan då var både damerna och herrarna respresenterade inom sporten i Sommar-OS, vilket inte tillhör vanligheten om man kollar på flera andra OS-sporter. Segling har varit en del av OS-programmet år efter å med undantag för Sommar-OS 1904.

I Sommar-OS så tävlas segling i totalt åtta olika discipliner där endast disciplinerna 470 och RS:X är gemensamma för både damerna och herrarna. De seglingsgrenar som endast ingår i herrarnas program är laser, starbåt, finnjolle samt 49er. Även på damsidan så tävlar man i grenarna laser radial samt match racing, som inte finns med på herrprogrammet. Det innebär att en stor del av grenarna i segling inte delas av både damer och herrar.

Så tävlar man i segling i OS

I seglingsgrenarna, med undantag för match racing, så tävlar tre båtar eller fler i en serie av 10-15 tävlingar. Vinnaren av en tävling får ett poäng, tvåan två poäng också vidare. Med andra ord gäller det för de tävlande besättningar att samla ihop så lite poäng som möjligt. Efter att alla tävlingar i en serie är genomförda så exkluderas besättningarnas sämsta race och de tio som har samlat ihop längst poäng går vidare till en final, eller medaljtävling som det kallas. Besättningarna behåller då sina tidigare poäng och i den avslutande finaltävlingen så får varje besättning dubbelt så många poäng för en placering än tidigare. Därefter så räknas alla poäng samman och de båtarna med lägst antal poäng totalt vinner medaljerna.

Match racing skiljer sig mycket från hur man tävlar i de övriga disciplinerna. I match racing tävlar två besättningar mot varandra där vinnaren får ett poäng och ett oavgjort race ger en halv poäng vardera. Sedan kommer de åtta besättningarna som har samlat ihop flest poäng att gå vidare till den avslutande tävlingsfasen, där det gäller att vinna eller försvinna. I denna del av tävlingen så kommer två besättningar att mötas i en serie av tävlingar, där den besättning som först får tre poäng går avancerar i tävlingen.