Simning i sommar-OS - odds, datum, schema, program, svenska truppen, fakta

Simning

I de moderna Olympiska Spelen har simning varit en självklarhet på programmet sedan starten i Aten 1896. Damerna fick dock vänta till 1912 innan de fick delta i OS-simsporten med endast ett fåtal grenar till en början.

Simning är en av de större sporterna i OS med 34 grenar på programmet och med hela 950 deltagare. Sporten är också mycket populär och till skillnad från i simningens begynnelse i OS-sammanhang går de flesta tävlingarna idag av stapeln i bassänger.

Så går det till

Herrarna och damerna tävlar i stort sett i samma grenar, bortsett från långloppet i frisim där herrarna simmar 1500m och damerna 800m. De tävlingar som kommer anordnas beskrivs nedan.

Frisim

Med frisim menas att simmarna får använda vilken typ av simteknik de vill. Men eftersom crawl brukar vara den simteknik som går fortast så är det crawl som brukar simmas av atleterna.

Distanserna som simmarna tävlar i individuellt är 50m, 100m, 200m och 400m. Det arrangeras också två tävlingar i lagkapp i frisim och dessa är 4x100m och 4x200m. Bröstsim, ryggsim och fjärilssim Även de klassiska simteknikerna med bröstsim, ryggsim och fjärilssim finns med på tävlingsprogrammet. I samtliga dessa grenar tävlas det i två distanser, nämligen 100m och 200m.

Medley

I grenen medley ingår simning med alla fyra simsätten. Så under loppet simmas först fjärilssim, sen ryggsim, därefter bröstsim och sist frisim. Medley tävlas individuellt i distanserna 200m och 400m. Dessutom tävlas det i lagkapp i medley på distansen 4x100m.