Skateboard i Sommar-OS - grenar, program, datum, Sverige

Skateboard

Skateboard är en av de nya sporterna på OS-programmet och gör debut i Tokyo-OS. Tävlingarna i Skateboard kommer att hållas på Ariake Urban Sports Park, samma arena som grenarna i BMX kommer att utövas på.

Odds på skateboard i Tokyo-OS

Det finns ännu inga odds på skateboard i OS 2020 i Tokyo.

Här hittar du odds på Sommar-OS hos Unibet

Program, tv-tider och datum i Tokyo-OS

Alla de fyra tävlingarna i Street och Park avgörs under en och samma dag. Herrarnas Street-tävling kommer att avgöras den 26 juli och damernas den 27 juli. I Park är det omvänd ordning som gäller där damernas tävling kommer att gå av stapeln den 6 augusti och herrarnas den 7 augusti.

Datum Gren
26 juli Street, herrar
27 juli Street, damer
6 augusti Park, damer
7 augusti Park, herrar

Medaljer och resultat i Tokyo 2020

Street – herrar

Guld Silver Brons

Street – damer

Guld Silver Brons

Park – herrar

Guld Silver Brons

Park – damer

Guld Silver Brons

Sveriges OS-trupp i skateboard

IOK har inte tagit ut några svenskar i skateboard till Tokyo-OS.

Grenar i skateboard

I Skateboard tävlar både damerna och herrarna i de två grenarna Street och Park. Fyra medaljevent kommer att finns på programmet i Skateboard där totalt 12 medaljer ska delas ut.

20 deltagare kan kvala sig till varje tävling och därmed är det totalt 80 aktiva som deltar i Skateboard-grenarna. Skateboard är därmed en av få sporter som har en jämn fördelning mellan antalet damer och herrar som deltar.

Skateboard är en bedömningssport vilket innebär att ett antal domare kommer att bedöma varje åk. Åken betygsätts efter kriterier som svårighetsgrad, fart, originalitet, höjd, genomförande och vilka trick åket består av.

Street

Precis som namnet antyder är banorna i denna gren utformade för att efterhärma streetskating, som är den populäraste åkstilen. Banorna består av hinder som är inspirerade från riktiga gator och torg som trappor, räcken, bänkar, kantar, väggar och liknande.

Park

Park-banorna är inspirerade av att många skateboardåkare i sportens ungdom använde tomma bassänger, med rundade golv, för att åka på. Med hjälp väggarna så kan åkarna bygga upp farten för att göra höga hopp och öka svårighetsgraden på tricken.

På golvet finns även utbuktningar, som kan liknas vid små kullar, som åkarna kan göra trick på eller för att ta fart med.

Historien om Skateboard

Skateboard har sitt ursprung från USA och västkusten i Californien. Sporten utvecklades under 1940- och 1950-talet men det var långt senare under 1970-talet som sporten växte på allvar internationellt. Sedan slutet av 1990-talet så har sporten tagit ytterligare ett steg, inte minst med hjälpa av Internets framfart. Och 2020 är det dags för Skateboard att göra sin debut i Tokyo-OS. En milstolpe för sporten.