Surfing OS 2020 - datum, tv, odds, resultat, Sverige, herrar/damer

Surfing

Surfing är en av fem sporter som gör sin debut i Tokyo-OS 2020. Tävlingarna i surfing kommer att äga rum på riktiga vågor på Tsurigasaki Surfing Beach, öster om Tokyo.

Odds på surfing i OS 2020

Just nu finns det inga odds på Surfing i OS 2020.

Här hittar du odds på Sommar-OS hos Unibet

Program, tv-tider och datum i Tokyo-OS

Tävlingarna i Surfing planeras att hållas från den 26 juli och pågå under totalt fyra dagar. De första två omgångarna kommer att avgöras den 26 juli, den tredje omgången den 27 juli, kvartsfinaler och final den 28 juli och slutligen bronsmatch och finaler den 29 juli.

Programmet kommer att vara lite flytande på grund av vädret och vågornas kvalité men senast den 2 augusti ska tävlingarna vara avgjorda.

Datum Gren
26 juli Omgång 1 & 2, damer/herrar
27 juli Omgång 3, damer/herrar
28 juli Kvartsfinaler & semifinaler, damer/herrar
29 juli Bronsmatch & finaler, damer/herrar
30 juli – 2 augusti Preliminära dagar

Medaljer och resultat Tokyo 2020

Två medaljevent kommer att finnas med på programmet i Tokyo-OS, ett för damer och ett för herrar. Detta innebär att totalt sex medaljer kommer att delas ut under spelen.

Nedan kommer vi att publicera resultaten från de två tävlingarna med alla medaljörer.

Shortboard – herrar

Guld Silver Brons

Shortboard – damer

Guld Silver Brons

Sveriges OS-trupp i surfing

Just nu har Sverige ingen trupp uttagen i surfing.

Grenar i surfing

En gren finns med på programmet i Surfing, shortboard. Både damer och herrar deltar i denna gren med en tävling vardera. I både damerna och herrarnas tävlingar är det totalt 20 atleter som deltar och varje land har en kvot med två atleter per tävling.

Framstående nationer inom sporten är länder som USA, Australien och Brasilien. Hawaii har i övriga sammanhang varit avskilt från USA i tävlingar. Men i ett sommar-OS är detta int möjligt för Hawaii och därmed så kan åkare från Hawaii komma att representera andra länder.

Shortboard

De korta brädorna i shortboard, än i exempelvis den klassiska longboardgrenen, gör att åkarna kan manövrera med energi och fart. I shortboard får en surfingbräda får vara mellan 152-213 centimeter lång och brädorna kan därmed se lite olika. Men vanligt är att brädan har en spetsig nos och tre fenor bak.

I shortboard så tävlar fyra åkare åt gången i heats som pågår i cirka 20-25 minuter vardera. Surfarna väntar in vågorna och den som är närmast vågens topp har förtur.

Shortboard är en bedömningssport och poäng delas ut efter bland annat svårighetsgrad, fart, kraft och genomförande av tricken på varje våg. Efter varje heat är det därefter de två bästa vågorna som räknas. De två deltagarna med högst poäng från varje heat går sedan vidare till nästa omgång.

FAQ – Surfing i Tokyo-OS 2020

Hur ser OS-programmet ut för surfing?

Surfing är planerat att pågå mellan den 26 juli och 2 augusti. Men på grund av vågor och väderförhållanden så har man satt ett preliminärt slutdatum till den 5 augusti. Därmed är det lite dag till dag.

Se hela programmet här >

Vilka grenar ingår i surfing?

Surfing har en gren på OS-programmet, shortboard.

Läs mer här om shortboard >

Kommer både damer och herrar att tävla i surfing?

Ja både damerna och herrarna kommer att ha en tävling vardera i shortboard med 20 deltagare i respektive tävling.

Hur många medaljer kommer att delas ut i surfing?

Med två grenar på programmet så kommer sex medaljer att delas ut totalt, tre för damer och tre för herrar.

Här kan du läs mer >

Vilka Svenskar ingår i OS-truppen i surfing?

Just nu är det oklart om Sverige kommer att skicka en OS-trupp i surfing.

Se Sveriges OS-trupp här >