Tennis i sommar-OS - odds, datum, schema, program, svenska truppen, fakta

Tennis

2012 års olympiska uppgörelse i tennis utspelade sig på den anrika på arenan i förorten Wimbledon. I tennissammanhang är den årliga turneringen i Wimbledon, som ingår i Grand Slam, välkänd och historisk. Det första Wimbledonmästerskapet spelades redan 1877 och intresset för turneringen har växt sig större och starkare sedan dess. Senast en OS-turnering i Wimbledon spelade på Wimbledon-arenan var i London-OS 1908, dock inte när London stod som värd 1948 för då ingick inte tennis i programmet.

Tennisens OS-historia

Redan i de första moderna olympiska spelen i Aten 1896 fanns tennisen med på programmet. Sporten blev dock bortplockad från OS 1924 för att återkomma igen i Seoul 1988. Och i dag är tennis en självklar del av OS.

Regerande olympiska mästare

Regerande olympisk mästare i herrarnas singelturnering är brittiske Andy Murray. I herrarnas dubbel tog amerikanarna Bob och Mike Bryan hem guldet i London 2012 efter att ha mött fransmännen Michaël Llodra och Jo-Wilifried Tsonga i finalen. På damsidan är Serena Williams olympisk mästarinna i singel och tillsammans med systern Venus Williams tog hon också hem guldet i dubbel.

Sveriges framgångar i tennis

De svenska prestationerna i OS i tennis har genom åren främst varit på herrsidan i dubbel. Hela fyra gånger har svenska herrlag tagit hem en medalj i dubbel i OS. Senast var 2008 då Thomas Johansson och Simon Aspelin, som tidigare nämnt, spelade hem ett silver. Före dem tog Edberg och Jarryd ett brons 1988 i Seoul. Gunnar Setterwall var med och spelade hem en OS medalj i tennis två gånger, första gången ett brons i London 1908 med Boström. Andra gången var på hemma-os i Stockholm 1912 tillsammans med Carl Hempe. På damsidan hittar vi endast en svensk OS-medaljör i tennis, Märta Adlerstråhle, som spelade hem ett brons i London 1908.

Regler i tennis

Reglerna i tennis är relativt enkla. Man spelar på en speciell plan med ett 0,914 m högt nät som delar planen på mitten och skiljer spelarna åt  Det gäller för spelarna att slå bollen över till motståndarens planhalva utan att bollen går i nät eller hamnar utanför spelplanen.

Längden på tennisplanen är densamma oavsett om det är dubbel eller singel-match. Men spelplanen är bredare när det spelas dubbel. Därav de två linjerna på sidorna. Innerlinjen gäller vid singel och ytterlinjen gäller vid dubbel. Slår man bollen utanför linjerna, både sidolinjerna eller den bakre linjen, är bollen utanför spel och motståndaren får poäng. Som bekant startas också spelet med att en spelare servar, och denne måste då serva bollen så att den landar på motståndarens planhalva som diagonalt med den halva man servar ifrån. Skulle bollen gå utanför eller i nät så får man en serv till.

I Rio 2016 kommer tennismatcherna att spelas på hard court. I tennis ingår fem grenar singel och dubbel med turneringar på både dam- och herrsidan samt en mixedturnering där både damer och herrar deltar i. Mixed är en dubbelturnering där varje lag består av den manlig och en kvinnlig atlet.