Volleyboll i sommar-OS - odds, datum, schema, program, svenska truppen, fakta

Volleyboll

Volleybollen kom till ungefär samtidigt som det första moderna olympiska spelet arrangerades i Aten 1896, men det dröjde ända till år 1964 innan sporten kom med på OS-programmet.

Det var i USA som sporten kom till och den har sedan dess spritt sig runt hela jorden. Idag finns det ca 220 nationella förbund anslutna till det internationella volleybollförbundet, vilket gör sporten till en av de fem största sporterna i världen.

Medaljligan

Flest medaljer på herrsidan har forna sovjet med sex olympiska medaljer. Tätt efter kommer USA, Brasilien och Ryssland. Även i damernas medaljliga i volleyboll ligger sovjet högst upp. Andra länder som varit framgångsrika i grenen är Kina, Japan och Kuba som alla ligger före USA och Brasilien sett till antalet vunna medaljer.

Regerande olympiska mästare är Ryssland på herrsidan och Brasilien på damsidan.

Rio 2016

Sverige har inget tävlande lag i de olympiska sommarspelen i Rio 2016. Tävlingarna kommer pågå mellan den 6-augusti till den 21 augusti på arenan Maracanazinho.

Reglerna i volleyboll

I OS spelar man i lag om sex personer på plan, men man har också möjlighet att spela med en libero som enbart får försvara, det vill säga rädda bollen och hålla den i spel på egna planhalvan.

Spelet går ut på att inte förlora bollen på egen planhalva, utan hela tiden försöka  slå bollen över nät till motståndarnas sida så att den antingen går i marken eller att motspelarna misslyckas med att spela tillbaka bollen över nät. När man vinner poäng får man också serva. Varje gång man tar tillbaka serven från motståndaren roterar laget ett steg medurs. På så sätt får spelarna en ny position.

Andra grundregler är att man bara får passa bollen inom lagen tre gånger innan den måste slås över till motståndarsidan och att en och samma spelare inte får nudda bollen flera gånger utom vid blockeringsslag.

Skulle en spelare röra bollen med händerna på ett otillåtet sätt så får motståndarlagen poäng. Värt att veta är dock att det är tillåtet att använda kroppen för att hålla bollen i spel