Nu är Tokyo-OS igång!

25 juli, 2021

Tennisspelaren Naomi Osaka har tänt OS-elden vilket innebär att olympiska spelen är igång på riktigt i Tokyo! Och vi går igenom de stora händelserna under fredagen, lördagen och natten till söndagen.

Första medaljen i Tokyo-OS

Den första medaljen i Tokyo-OS, och den första på fem år, delades ut i damernas gren 10 meter luftgevärsskytte under fredagen. Vann gjorde Yang Qian som passande nog slog det olympiska rekordet med 251,8 poäng. Dock var det en knapp seger då ryskan Anastasija Galashina, som tog hem silvermedaljen, blev tvåa på 251,1 poäng. Trea, och bronsmedaljör, blev schweiziskan Nina Christen.

Fotbollsdamerna vidare till slutspelet

I fotboll så fortsätter de svenska damerna sitt segertåg. Efter skrällsegern mot USA i premiären så vann man även mot Australien, med 4-2, och säkrade därmed avancemang från gruppspelet.

Seger för handbollsherrarna

I herrarnas handboll så skulle Sverige städa av Bahrain i den inledande matchen i gruppspelet. Men så blev det inte riktigt. Trots en stor ledning tidigt så kunde Bahrain till slut gå om och det krävdes en straffräddning i slutet av matchen för att Sverige skulle säkra segern med resultatet 32-31. Samtalsämnet efter matchen var Sveriges försvarsspel som måste bli mycket bättre.

Sarah Sjöström formstark

Sarah Sjöström var inför spelen ett osäkert kort. I februari bröt hon armen och har därefter kämpat med rehab för att bli klar till OS. Ingen visste riktigt hur hennes form var inför mästerskapet men nu vet vi att den är riktigt stark.

I 100 meter fjäril visade Sarah Sjöström att hon inte håller tillbaka och är nu vidare till finalen med fjärde bästa tid i försöken, med tiden 56,40. I finalen så får hon sällskap av Louise Hansson som simmade in på 56,92 i försöken.

I lagkappsfinalen på 4×100 frisim så fortsatte Sjöström att sätta kanontider. Trots att Sverige endast slutade på en sjätte plats i finalen så slog Sjöström till med kanontiden 52.62 på sin sträcka vilket är nytt olympiskt rekord.

Therese Nilshagen vidare i dressyr

I ridsporten dressyr är Therese Nilshagen vidare till den individuella finalen på onsdag men lika bra gick det inte för Antonia Ramel som fick hoppa in efter att Patrik Kittel lämnat sent återbud.

Ris och ros i bordtennis

I bordtennis så inledde Christina Källberg starkt mot portugisiskan Jieni Shao och ledde med 3-0 i set. Men hon förlorade sedan fyra raka set och föll med 4-3 och är därmed utslagen ur turneringen. För Anton Källberg gick det dock betydligt bättre som krossade amerikanen Nikhil Kumar med klara 4-0.

Förlust för OS-debutanten Burestedt

Felix Burestedt fick en riktigt tuff OS-debut i badminton när han ställdes mot andraseedade taiwanesen Tien-Chen Chou. En uppgift som blev övermäktig och han förlorade i två raka set med siffrorna 21–12, 21–11. Burestedt har fortfarande en liten chans att gå vidare till slutspelet men då måste han vinna mot Brian Yang i nästa omgång.

Rumbutis gick inte vidare i gymnastik

21-åringe David Rumbutis var den första svenska herrgymnasten att delta i ett OS sedan 1992. Men i kvalet så stod misstagen honom dyrt och han slutade på en 38 plats. För att gå vidare behövde han bli en av de 24 bästa.

Tufft läget för Stefan Nilsson i skytte

I skyttesporten lerduvor skeet var svensken Stefan Nilsson ett medaljhopp inför OS men som nu har hamnat i ett tufft läge. I kvalet så satte han 72 av 75 och det räckte till en 18:e plats. Under den andra kvaldagen behöver nu Nilsson bli en av de sex bästa för att ta sig vidare.

Lovisa Claesson utslagen i rodd

I rodd tappade Lovisa Claesson sin medaljchans när hon blev fyra i sitt heat i kvartsfinalen. Hon är dock vidare till C/D semifinalen och kan då tävla om plats 13-24. För att gå vidare till A/B semifinalen behövde hon bli en av de tre främsta i sin kvartsfinal.

Stor skräll i damernas linjelopp

Den största skrällen hittills i Tokyo-OS stod österrikiskan Anna Kiesenhofer för när hon tog hem guldet i damernas linjelopp i cykel. Kiesenhofer hade nämligen bara kört en tävling i år och var utan proffskontrakt. Nederländskan Annemiek van Vleuten blev tvåa i loppet och när hon rullade in över mållinjen, över en minuter efter Kiesenhofer, så var det i tron om att hon hade vunnit loppet.

Även i herrarnas linjelopp så blev det en anmärkningsvärd seger till ecuadorianen Richard Carapaz. En medalj som är Ecuadors tredje i historien. Dock ingen jätteskräll då Carapaz blev trea i Tour de France tidigare i år.

Världsettan ute damernas tennis

I damernas tennis så är världsettan Ashleigh Barty utslagen redan nu vilket även det klassas som en stor skräll. En annan favorit som är vidare är hemmahoppet Naomi Osaka, som tidigare tände OS-elden på invigningen. Även svenskan Rebecca Peterson är vidare efter en tuff debutmatch mot egyptiskan Mayar Sherif med siffrorna, 7-5, 7-6 (7-1). I herrarnas turnering så tog sig storfavoriten Novak Djokovic enkelt vidare.

Historisk medalj i skateboard

Skateboard gör historisk debut i Tokyo-OS och först ut att ta en guldmedalj blev japanen Yuto Horigome som vann herrarnas street. Brasilianaren Kelvin Hoefler knep silvret och amerikanen Jagger Eaton bronset.