Sammanfattning: Oväder ställde till det för många tävlingar

16 augusti, 2016

Under gårdagens tävlingar har vädret ställt till det för både seglingen och friidrotten. Herrarnas handbollslag fick till slut en vinst och Linnea Stensil tog sig vidare till final i K1 200 meter

Kanotfinal för Stensil

Sofia Paldanius och Karin Johansson som tävlade i K2 500 meter tog sig vidare i sitt försöksheat men åkte senare ut i semifinalen senare under dagen. Svenskorna får istället ställa in sig på B-finalen. För 21-åringen Linnea Stensil gick det däremot bättre i K1 200 meter. Först tog hon sig vidare i sitt försöksheat och skulle därför tävla i semifinalen. I semifinalen höll Stensil sin andraplats hela vägen in i mål och gjorde en stark insats i loppet. Stensil tog sig därmed vidare till kanotfinalen.

Brottning

I brottning åkte Johan Eurén ut under gårdagens kvartsfinal och där försvann även möjligheterna till ett guld. Däremot återstod bronsmöjligheterna i återkvalet, men efter en match mot estländske Heiki Nabi fick Eurén se sig själv besegrad. För Zakarias Berg som tävlade i 85-kils klassen blev det heller ingen framgång när han ställdes mot iraniern Habibollah Jomeh Akhlagi som utklassade honom totalt med 10-0.

Handbollsherrarna fick till slut en seger

Turneringen för de svenska handbollsherrarna hade inte gått så bra hittills och hade förlorat alla sina tidigare matcher. Men igår lyckades laget att vinna mot hemmanationen Brasilien med klara 31-19. Då Sverige inte kunde gå vidare oavsett om de vann matchen eller inte så var vinsten enbart av akademisk betydelse.

Dressyrfinalen

I dressyrfinalen hade Sverige två stycken deltagare, Patrik Kittel och Tinne Vilhelmson Silfvén. Patrik Kittel fick tyvärr ett bakslag då han inte fick använda den musiken som var tänkt, vilket förvirrade hans häst Deja och de fick en poäng som var långt under vad de vanligtvis levererar. För Tinne Vilhelmson Silfvén gick det lite bättre, hon slutade utanför medaljplats på en åttondeplats, men det var hennes bästa OS-placering någonsin.

Seglingen har skjutits fram

I seglingen skulle Josefin Olsson köra sitt sista finalrace och försöka sig på en så bra placering som möjligt. Finalseglingen fick avblåsas då det var för lite vind i den bukt som finalen skulle köras i. Olsson som tävlar i laser radial har dock ingen chans att ta medalj då hon för nuvarande ligger på en sjunde plats och är för många poäng bakom de i toppen. Finalen är framskjuten och vilken plats Olsson hamnar på får vi därför vänta på ett tag till.

I 49er FX-klassen körde Hanna Klinga och Lisa Ericson sitt nionde race och de tappade igår ett par placeringar och ligger nu på en sextondeplats. Svenskorna berättade att det var väldigt blåsigt under gårdagens lopp och att det inte var till deras fördel.

Ösregn gjorde att tävlingar fick avbrytas

Under gårdagen så drabbades Rio av ett extremt oväder med ösregn vilket bidrog till halka på den olympiska stadion där friidrotten pågick. Herrarnas stavtävling fick avbrytas och de fyra hopp som gjordes innan tävlingen bröts har strukits. Även de häcklöpare som sprang i ösregnet men som inte lyckades ta sig vidare på placering får en ny chans att springa om loppet.

Ny säldykning för topplaceringar

Brasilianaren Joao Vitor de Oliveira tog sig vidare i häckförsöken på ett minst sagt annorlunda vis. Vid mållinjen kastade sig Oliveira in över linjen och gick med en hundrade vidare till semifinal. Under OS i Peking gjorde Oliveira ett liknande dyk som då resulterade i ett brutet revben, denna gången hade han lite mera tur och klarade sig undan skador. Senare under natten så tog Shaunae Miller guld på 400 meter när även hon kastade sig in över mållinjen. Kanske är detta en ny trend vi får se fler gånger framöver i detta OS.