Sommar-OS i Aten 1896

Den sjätte april 1896 stegade Georg den förste ut i mittcirkeln på den till sprickningsgränsen fyllda Panathinaikostadion  i Aten för att inviga tidernas första olympiska spel. Arenan, som för första gången byggdes redan 566 f.kr, var värd för ett spel som har kommit att ses som en höjdpunkt var fjärde år, ett evenemang som saknar motstycke i form av deltagare, publik och intresse.

Aten 1896 – Männens spel

I det första olympiska spelet så var det dock en ganska begränsad deltagarskara som hittat till Aten. Sammanlagt bestod spelet av 245 idrottare ifrån 14 länder, och här kan man urskönja en gnutta av den patriarkalism som rådde vid den här tidpunkten – alla deltagare var män. Idrott var något som män höll på med, det var ingenting som behövdes förklaras. Tur att tiderna förändras, annars hade vi aldrig fått se Carolina Klüft sopa banan med Eunice Barber hundra år senare.

Historiens första OS-guldmedaljör

Den historiska första guldmedaljören i ett olympiskt spel var James Connolly ifrån USA, som vann tresteget på idag överkomliga 13,71 meter. Jag antar att utvecklingen har gått framåt i flera avseenden än kvinnosynen, och något annat hade väl varit konstigt. Även hemmanationen Grekland skulle få smaka på segerns sötma i och med Leon Pyrgos, som svingade sin värja bäst i fäktningen, maratonlöparen Spyridon Louis, vars ben bar honom hela vägen in i den grekiska hemmapublikens hjärtan samt flera andra. Faktum är att grekland placerade sig tvåa i medaljligan med 10 guld, 18 silver och 19 brons. Med sina 47 medaljer så var man överlägsen etta vad gäller antal medaljer, dock så lyckades USA knipa ett guld mer än Grekland varför förstaplatsen gick till det stora landet i väst. Det var knappast sista gången som USA skulle ta hem medaljligan i OS.

Blygsam OS-debut av Sverige

Även Skandinavien lyckades förvärva ett guld tack vare Viggo Jensen som vann tyngdlyftningen med bravur. Men hur gick det då för Sverige? Sverige hade bara en tävlande med, Henrik Sjöberg. Trots att Sjöberg helt saknade stöd ifrån det svenska idrottsförbundet så vägrade han att se sig utelämnad ifrån den största idrottshändelse som världen dittills skådat.

Henrik Sjöberg och hans förening ordnade därför helt sonika resan själva och såg till att göra Henrik Sjöberg till den första svenska olympiern igenom tiderna. Hur det gick? Sjöberg deltog i både längdhopp, höjdhopp, 100 meter löpning, hopp över häst och diskus och gjorde inte bort sig på något vis, med en sjätteplats i längdhopp som främsta merit. Det mest tragiska med Henrik Sjöbergs insats i Aten är nog ändå att han återvände hem till Stockholm lika okänd som han var innan han lämnat.

Början på en idrottande värld

OS i Aten innefattade 43 grenar i 9 olika sporter, och det var ungefär samma sporter som är aktuella än idag. Brottning, skytte, tennis och simning är än idag ett självklart inslag i de olympiska spelen, även om det har tillkommit ett antal nya sporter. Man skulle kunna säga att världsidrotten som allmän angelägenhet föddes i Aten 1896. För vad vore ett liv idag utan de olympiska spelen?