Sommar-OS i Berlin 1936

När rikskansler Adolf Hitler öppnade de olympiska spelen i Berlin den första augusti 1936 så var det med blandade känslor ifrån omvärlden. Tyskland hade blivit utvalda som arrangör innan det nazistiska maktövertagandet hade ägt rum, och detta var ett ypperligt tillfälle för Hitler att sprida sin propaganda.

De olympiska spelen som propagandaverktyg

Det var dessutom första gången som spelen tv-sändes, varför genomslaget av nazipropagandan blev än större. Olympiastadion i Berlin, där Sverige mötte Paraguay i VM 2006, var ett riktigt skrytbygge för sin tid och blev ett kännetecken för den totalitära arkitekturen som genomsyrade Nazityskland vid den här tidpunkten. Att exponera sin stolta arena för omvärlden genom riktiga bilder skapade publicitet och beundran. OS i Berlin var också det största olympiska spelet som dittills arrangerats med sina 49 deltagande nationer och 3 963 atleter.

Jesse Owens lägger grus i Hitlers ariska maskineri

Den idrottare som man främst förknippar med OS i Berlin 1936 torde vara Jesse Owens. Owens är en av de största idrottsmännen genom tiderna och i Berlin tog han 4 OS-guld i grenarna 100 meter, 200 meter, längdhopp och stafett. Eftersom Jesse Owens var färgad så var hans framgångar känsliga i ett OS som anordnades av den största rasisten genom tiderna. Owens skrev dock senare i sin självbiografi att Adolf Hitler vinkat åt honom när han passerade och att han vinkat tillbaka. Det var något som inte ens USA:s president Franklin D Roosevelt lyckades förmå sig till när Jesse kom hem, ett scenario som skvallrar om att vardagsrasismen i USA var ett problem i skymundan av Adolf Hitlers öppna raspolitik.

Tyskland vinner medaljligan

Om Jesse Owens var den individuella olympiska kungen av OS i Berlin 1936 så var det trots allt hemmanationen som regerade. Med sina 33 guld så tog man en ohotad förstaplats i medaljligan före USA, som för en gångs skull fick se sig nedpetade ifrån tronen. De mest framgångsrika tyska idrottarna var gymnasterna Konrad Frey och Alfred Schwarzmann som bärgade 6 respektive 5 guld vardera. Hitler hade äntligen fått sin båda vita supermänniskor som han kunde visa i tv-kamerorna med den rödvita naziflaggan svajandes i bakgrunden.

Japaner, japaner, ifrån sig vilt slående japaner..

Sverige gjorde ett hyggligt OS och hamnade på en sjundeplats med 6 guld. Man fick dock se sig förbisprungna av Finland i den skandinaviska duellen. Danmark vill också vara med på ett hörn; Inge Sörensen var inte mer än 12 år och 24 dagar när hon tog brons på 200 meter bröstsim, något som gör henne till den yngsta medaljören i ett OS någonsin. I fotbollen så blev Sverige översprunget av ett rappt Japan, och här föddes också ett klassiskt radioreferat i och med Sven Jerrings förtvivlade klagosång:
 
”Japaner, japaner, från sig vilt slående japaner.. Japaner som hoppar, japaner som fläker sig, japaner som gör allt för att rädda segern åt Nippon..”.

Mörka tider

Japan slog Sverige med 3-2 och det blev därmed respass redan i första omgången av de olympiska spelen för Sverige. Efter OS i Berlin 1936 så följde en mörk tid i världshistorien där krig och elände skulle hindra de olympiska spelen i över ett årtionde. Man skulle resa sig ur askan och återigen tända den olympiska elden, men det skulle ske i en värld som för alltid var förändrad av mänskligt lidande och ogreppbar ondska.