Sommar-OS i London 1908

Sommar-OS 1908 skulle egentligen ha ägt rum i Rom, men den italienska vulkanen Vesuvius ville annat. Med vulkanröken liggandes tjock över de tänkta olympiska arenorna så gick det fjärde olympiska spelet istället till Storbritannien och London. Pengarna som skulle ha gått till att arrangera OS lades på återuppbyggandet av staden Neapel som fått lida värst av Vesuvius aggressioner. Liksom fyra år tidigare så omgärdades OS i London av kaos.

Svensk OS-protest

Detta var första gången som nationerna vandrade in nationsvis på arenan i förgrunden av alla deltagande nationers fanor svajade i skyn. Sveriges flagga fanns av någon anledning dock inte med bland de andra nationernas flaggor, varför man valde att avstå ifrån att paradera in på The White City Stadium med de övriga länderna. De svenska kämparna skulle dock senare visa att det var ett ödesdigert misstag att ignorera vikingarna ifrån norr, och kanske var det denna incident som tände glöden hos dem. Även Finland ansågs sig förorättade. Eftersom man tekniskt sett tillhörde Ryssland så var meningen att man skulle marschera in under den ryska fanan. Många finländare vägrade dock att låta sig förknippas med Nicholas II Ryska här, och valde därför att marschera in utan flagga.

Sveriges första kvinnliga OS-guld

Antalet nationer som deltog i London 1908 var bara 22, men kvantiteten idrottare hade vuxit till 2035. Av dessa 2035 var dock bara 36 av dem kvinnor, vilket påvisar att det första steget som kvinnoidrotten tagit vid OS i Paris år 1900 fortfarande bara var ett litet steg i rätt riktning. Sett ur ett svenskt kvinnoperspektiv så fanns det dock glädjande nyheter; Märta Adlerstråle blev den första svenska kvinnan som tog en OS-medalj när hon spelade till sig bronset i damernas inomhusturnering i tennis.

Storbritanniens OS

Det var inte bara de svenska damerna som visade framfötterna, hela den svenska OS-truppen gjorde stor succé och slutade på en hedrande tredjeplats i medaljligan. Med sina 8 guld, 6 silver och 11 brons så placerade man sig framför sportsliga stormakter som Tyskland, Ryssland och Grekland. Vann gjorde som så många gånger förr hemmanationen, denna gång Storbritannien. Storbritannien lyckades knipa 56 guld, 51 silver och 39 brons, jämfört med tvåan USA som fick nöja sig med 23 guldmedaljer. 

Ray Ewrys fantastiska rekord

De olympiska spelen i Londons kung blev emellertid Ray Ewry som vann hela 8 OS-guld i olika grenar, ett rekord som skulle komma att stå sig en lång tid framöver. En eloge bör också ges till den danska fotbollsanfallaren Sophus Nielsen, som nätade 10 gånger mot ett totalt utskåpat Frankrike. De danska dynamitgubbarna vann matchen med 17-1 och tog hem silvret i den olympiska fotbollen efter att ha förlorat finalen mot Storbritannien.

Dorando Pietris debacle

Inget OS utan ett skandalomsusat maraton. Italienaren Dorando Pietri var fullständigt slutkörd när han äntligen nådde upploppet och kollapsade således flera gånger. Pietri lyckades dock, efter att ha sprungit åt fel håll flera gånger, komma på rätt köl igen. Men precis innan mål så dök det upp två funktionärer som hjälpte honom att ta de sista stegen över mållinjen. Pietri diskvalificerades obarmhärtigt.