Sommar-OS i Los Angeles 1932

1932 var de olympiska spelen tillbaka i det land som historiskt sett dominerat tävlingarna fullständigt. Liksom förra gången spelen gick i USA så kom sommar-OS i Los Angeles 1932 att präglas av mindre gynnsamma förhållanden. Detta berodde mycket på att den stora depressionen hade världen i ett järngrepp, något som förstås även påverkade OS-tävlingarna. I Los Angeles så hade man knappt hälften så många deltagare som fyra år tidigare i Amsterdam. En anledning till detta var den tidigare nämnda depressionen, men den långa resan till USA avskräckte också många. Speciellt då det var dåliga tider i världsekonomin.

Arton världsrekord

Trots de dåliga förutsättningarna så sattes det 18 världsrekord i Los Angeles 1932. och visst finns det idrottsliga godbitar att snegla tillbaka på. Vad sägs till exempel om den yngsta guldmedaljören så långt i ett OS i en individuell gren, Kusuo Kitamura. Kusuo var bara 14 år och 309 dagar när han simmade hem OS-guldet på 1500 meter frisim. Japan vann för övrigt nio av tolv möjliga guld- och silvermedaljer i simning.

USA dominerar simhoppet

När vi ändå är inne på simning så vore det tjänstefel att inte nämna USA:s totala dominans av simhoppet. Hemmanationen lyckades med bedriften att plocka hem samtliga 12 medaljer i simhopp, ett konststycke som speglar USA:s insats i Los Angeles ganska bra. Totalt så plockade man 103 medaljer varav 41 guld. Tvåan i medaljligan blev Italien med 12 guld och 36 medaljer totalt. En bra bit mellan ettan och tvåan, alltså. Och som vanligt så var det USA som drog det längsta strået.

Bastu som bantningsmetod

Glädjande ur svensk synvinkel var att man nu återerövrat sin ledande plats i Skandinavien. Med sina 9 guld och 23 medaljer totalt så säkrade man en fjärdeplats i medaljligan, tre placeringar framför närmaste nordiska konkurrent, Finland. Det var framförallt i brottning som Sverige rönte sina största framgångar. Ivar Johansson lyckades med något som ingen idrottare lyckats med vare sig innan eller efter när han vann guld i både grekisk-romersk stil och fristil i två vitt skilda viktklasser. Efter att Ivar vunnit sitt första guld i mellanvikt så parkerade han i bastun och gick inte ut därifrån förrän han hade gått ned 5 kg och därmed blivit berättigad att delta i welterviktsklassen. Ivar gjorde ingen besviken och visade att han var OS i Los Angeles brottarkonung.

Man eller kvinna?

En skandal som skulle uppdagas långt efter de olympiska spelen i Los Angeles slut är historien om den polska sprintern Stanislawa Walasiewicz. Stanislawa tog hem 100 metersloppet i L.A. och satte efter OS även mängder av världsrekord. Stanislawas liv fick dock ett abrupt slut 1980, när hon blev ihjälskjuten vid ett väpnat rån i Cleveland. När man obducerade kroppen så upptäckte man att Stanislawa var tvåkönad och bar på både manliga och kvinnliga kromosomer. Än idag så har man inte kunnat fastställa huruvida Stanislawa var man eller kvinna, och fallet liknar till mångt och mycket den sydafrikanska löparen Caster Semenya som år 2010 till slut fick tillåtelse att tävla som kvinna.