Sommar-OS i Paris 1900

År 1900 så var de olympiska spelen tillbaka, även om man denna gång hade fått sällskap. Spelen arrangerades nämligen tillsammans med en världsutställning, 1900 Exposition Universelle, vilket gjorde att den olympiska aspekten inte framhävdes lika mycket som den hade gjort fyra år tidigare. Dock så hade man ökat antalet deltagare ifrån blygsamma 245 till 1225 atleter. Det var också fler länder som deltog i OS i Paris, 24 stycken jämfört med Atens 14. En stor olympisk nyhet år 1900 var kvinnornas medverkan i spelen; fyra år tidigare så hade det bara varit män som fått utöva sina idrottsliga passioner, men i Paris så hade 19 stolta kvinnor fått chansen att försvara det kvinnliga könets ädla men förtrycka barm.

Alvin Kraenzlein – kungen av Paris

Vad minns vi då ifrån OS i Paris 1900? En höjdpunkt torde vara amerikanaren Alvin Kraenzlein som lyckades med bedriften att vinna inte mindre än fyra grenar i samma olympiad; 60 meter löpning, 110 meter häck, 200 meter häck och längdhopp. Alvins fyra guldmedaljer i individuella grenar är än idag rekord i friidrottsvärlden. Vinsten i längdhopp fick han dock äta upp då konkurrenten Meyer Prinstein, som inte fick vara med och tävla för sitt universitet eftersom tävlingen gick en söndag, valde att ge Alvin en knytnäve i ansiktet och en fläskläpp som segerpresent. Kanske inte riktigt den uppskattning som man förväntar sig efter att man har tagit sitt fjärde OS-guld, men jag antar att stackars Meyer måste ha känt sig ganska maktlös när han inte fick vara med i finalen. USA fick dock nöja sig med en andraplats i medaljligan denna gång då Frankrike utnyttjade kraften av hemmaplan och tog hem 92 medaljer varav 25 var av guldvalör.

Den första kvinnliga guldmedaljören

En annan milstolpe i den olympiska historien var Charlotte Cooper, som blev den första kvinnan att ta hem ett olympiskt guld när hon segrade damernas tennisturnering. Detta var en stor händelse för kvinnan som kön, som fortfarande var relativt förtryckt och underordnad i samhället. Det faktum att hon fick chansen att delta i ett olympiskt spel gjorde att hennes status höjdes och det fanns nu plötsligt bevis för att det inte bara var männen som kunde utöva idrott.

Sveriges första olympiska medalj

OS i Paris 1900 går också till historien ur ett blågult perspektiv. Det var nämligen här som Sverige kammade hem sin första olympiska medalj, och även om den var av den minst åtråvärda färgen så var det ändå ett stort fall framåt för landets idrott. Ernst Fast, som den svenska hjälten hette, var maratonlöpare och hade det inofficiella svenska rekordet på både 5 000 meter och 10 000 meter.  Någon medalj fick dock aldrig Ernst med sig hem till Sveriges huvudstad, för när prisutdelningen skulle börja så hade han redan traskat ut ifrån arenan.

Den äkta idrottaren

Jag antar att det är en fin bild av den äkta olympiern; en idrottare som helt ignorerar priser och krimskrams till förmån för det sportsliga. Ganska avlägset ifrån dagens astronomiska prispengar som verkar vara ett måste för att locka de bästa idrottarna till att ställa upp.