Sommar-OS i Paris 1924

1924 var de olympiska spelen tillbaka i Europas konstnärliga centrum, tillbaka i det land där sniglar ses som en kulinarisk läckerhet istället för ohyra i trädgården. OS i Paris 1924 var andra gången som staden fick äran att arrangera det finaste av alla idrottsevenemang, och det är kanske inte så konstigt när man betänker att de olympiska spelens grundare härstammade ifrån Paris. Den olympiska fadern Pierre Frédy Baron Pierre de Coubertins hjärta vilar dock numera i Olympia, Grekland, som en symbol för sitt olympiska mästerverk.

Korrupta delegater

Noterbart är att Paris vann omröstningen framför bland andra Rio de Janeiro, som blivit tilldelade sommar-OS 2016. Det tog alltså inte mindre än 92 år innan Brasilien skulle få sitt OS samtidigt som London blivit tilldelade OS 3 gånger. Hur kan man förespråka fred och rättvisa när korruptionen lyser igenom de pengastinna delegaternas Armanikostymer och svärtar ned den olympiska elden som symbol? Sedelbuntarna som de fått i mutor hänger så långt utanför rockfickorna att de nästan trillar ut.

Ett finskt lejon

OS i Paris 1924 hade 3 092 deltagare ifrån 44 nationer och anses generellt som ett lyckat OS. I Antwerpen fyra år tidigare så hade arrangemanget varit plågat av mänskligt lidande och misär ifrån kriget. Det var nu sex år sedan världskrigets slut och detta gav sig till känna i både arrangemanget och deltagarnas resultat. Den finska distanslöparen Paavo Nurmi blev ett tydligt bevis på detta när han sprang hem hela 5 OS-guld, detta trots att det bara var en timme mellan 5 000 m och 10 000 m. Jag antar att det krävs en härdad, basturökt finne till en sådan uppgift. Nurmi anses för övrigt som finlands största idrottsman igenom tiderna och satte 25 världsrekord under sin karriär.

Sverige tredje bästa land i Skandinavien

Finland gjorde i det stora hela ett mycket bra OS. Man gjorde det så bra att man lyckades kamma hem andraplatsen i medaljligan efter USA. USA tog förkrossande 45 guldmedaljer gentemot Finlands 14. Sverige fick denna gång finna sig i att vara tredje bästa land i Skandinavien, slagna av både Finland och Norge. Efter att ha legat i den absoluta toppen i de två föregående OS så var detta ett fall bakåt för den stolta svenska OS-traditionen.

Uruguays första OS-guld

1924 var också året då Uruguay tog sitt första OS-guld. Inför ett publikhav med 60 000 åskådare så spelade Uruguay ut Schweiz i fotbollsfinalen finalen med 3-0 och detta skulle vara startskottet på en gyllene storhetstid för sydamerikanerna. Man försvarade sitt OS-guld i det efterföljande OS:et och man vann även fotbolls-VM både 1930 och 1950.

Den första färgade OS-guldmedaljören

I Paris 1924 så skulle också den första färgade OS-guldmedaljören i en individuell gren presentera sig. Det var amerikanaren William DeHart Hubbard som med sina 7 meter och 44 centimeter lyckades knipa guldet i längdhopp. Året efter så satte han världsrekord i samma gren med 7,89, och Hubbard anses generellt som den bästa längdhopparen i världen innan Jessie Owens klev in i handlingen.